Осигуряването на достъп до иновации и високотехнологичните решения е редно да

...
Осигуряването на достъп до иновации и високотехнологичните решения е редно да
Коментари Харесай

Славейко Джамбазов: Здравните ни системи са все още фрагментирани и „организирани“ за здравеопазване отпреди 100 години

Осигуряването на достъп до иновации и високотехнологичните решения е редно да стане посредством възнаграждение за резултати, важни за пациентите, споделя доктор Славейко Джамбазов, създател и шеф на НТА Ltd . Д-р Джамбазов притежава интернационална експертиза като съветник за здравни политики, оценка на здравните технологии, опазване на здравето, учредено на изгодите. Завършил е медицина, има и магистратура по публично здраве, по бизнес администрация, предпазена докторантура в региона на оценката на здравните технологии. Завършил е курс в Harvard Business School за премерване на изгодите в здравеопазването при Портър и Каплан, като от 2019 година въвежда методиката в лечебни заведения в България и чужбина. За последните 7 години компанията НТА Ltd. е направила над 700 разбора за съвсем всички водещи мултинационални фармацевтични компании и производители на медицински произведения, работи интензивно с интернационалните капиталови фондове, кралски и фамилни фондове.  През 2020 г. д-р Джамбазов стартира преподавателска дейност за опазване на здравето учредено на изгодите в университети в България и други европейски страни – МУ Плевен, Американски Университет в България, Charles University Прага и други От 2017 година доктор Джамбазов работи интензивно и по капиталови планове в Африка, Централна и Югоизточна Азия.

Д-р Славейко Джамбазов ще бъде модератор на първия панел на  “, който ще се организира на 15 март в София Хотел Балкан

- Иновациите и бурният софтуерен напредък трансформират медицината и опазването на здравето по способи, които до неотдавна бяха по-скоро в областта на научната фантастика. Кои нови открития и решения ще дефинират бъдещето на медицината и опазването на здравето в идващите години?

- Все още са фантастика за доста пациенти. Технологичните решения са съвременни, доста впечатляващи, само че опазването на здравето като инвестиция е редно да доближава до средностатистическия жител и пациент, а те не постоянно се нуждаят от „ галактически “ постижения. При всички тези технологии и нововъведения, здравните ни системи са към момента фрагментирани и „ проведени “ за опазване на здравето отпреди 100 години, остойностяването на активността е посредством методики, които не съществуват в нито един учебник и към момента заплащаме за активност, а не за резултат, даже заплащаме за поправяне на позволените неточности. В резултат на това всеки прави всичко, кой какъв брой добре е различен въпрос, само че пациентът се интересува най-много от резултата. Затова и системите не са ефикасни, разноските непрекъснато порастват и добавените изгоди не кореспондират на разноските. Така че обезпечаването на достъп до иновации и високотехнологичните решения е редно да стане посредством възнаграждение за резултати, важни за пациентите, а не за активност. Говорим за потребността от реорганизация на здравните системи към положенията на пациентите, а не специалностите на експертите, за фокус върху контрола на обществено значимите болести в извънболничната и първична помощ, а не оправянето с затрудненията им в болничната помощ. Така че бъдещето на здравните системи зависи главно от въвеждането на методите на опазване на здравето учредено на изгодите в даването на здравни грижи, в интеграцията на фрагментираните системи и в политиките по регулация и финансиране на дейностите. Нямаме доста огромен избор. Иначе ще заприличаме на тези запалянковци, които си инсталират обдухване на седалките, лъскави колелета и емблема на Майбах на 30 годишния голф.  

- Готова ли е България за този постепенен скок? Какви са вероятните решения за ускорение на този развой у нас?

- Да, изрично. Методиката е на малко повече от 10 години, тъй че няма как да сме изостанали доста. Има към този момент много положителни образци от България, които с моите сътрудници споделяме в чужбина. Според мен е значимо да има приоритизация, от кое място да се стартира и както и в останалите страни, които са много напреднали в това отношение, да се започва с пилотни планове. На базата на тях може да се открият главните параметри за премерване на изгоди, себестойност и размер на възнаграждение. Опитът от другите страни, както и от България, демонстрират, че предоставената здравна грижа е по-ефективна, с по-добри резултати за пациентите, с по-добри правила на облага за лечебните заведения – първична, профилирана и болнична помощ. Разбира се това не е автоматизиран и бърз развой, само че мисля, че и ние у нас към този момент усещаме финансовия напън. Може да се започва с лекуване на деца с диабет вид 1, астма, с епизодични лекувания като промяна на тазобедрена става, съдови процедури, лапароскопски процедури, раждане; в първичната помощ – групи пациенти с хронични болести или доста възрастни с голям брой болести и така нататък

***

* В първи панел на предстоящия   представители на изпълнителната власт, на разнообразни институции в областта на опазването на здравето и на браншови и съсловни организации ще дискутират факторите за ускорено развиване на българското опазване на здравето и нужните политики за насърчаването им.

Бъдете част от събитието. Програма на форума и регистрационна форма търсете 

Девети народен фарма конгрес се реализира с поддръжката на: ; ;  ; ; ; 

Медийни сътрудници на събитието са: ; ;  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР